img_5342 – Sergiu Mocanu


Psoriazis este o boală cronică de piele care apare sub formă de pete pe pielea de pe picioare, genunchi, braţe, coate, scalp, urechi şi spate, care sunt de.

Locul ideal sa spui si la altii ca existi. Creaza cont si exprima-te. Creeaza cont nou   Login membri: Artrita psoriazica si artrita asociata cu boala gastrointestinala. Do indirecte au sugerat ca infectiile, traumatismele, imunitatea celulara crescuta de exemplu la streptocociscaderea activarii celulelor supresoare, complexele imune, activarea complementului, moleculele psoriazis etiologie adeziune, celulele dendritice, keratinocitele, functia anormala a fibroblastului si leucocitului polimorf onuclear PMN pot fiecare juca un rol.

Poliartrita s-a dezvoltat la pacienti cu psoriazis psoriazis etiologie hepatita tratati cu interferon a. Boala fulminanta trebuie sa ridice suspiciunea psoriazis etiologie boala prin virusul imunodeficientei umane HIV modulul Artrita psoriazica Artrita asociata cu boala gastrointestinala Eczema seboreică și psoriazis recidivanta Artropatia neuropatica Osteoartropatiahipertroficasi degetele hipocratice Fibromialgia Sindromul durerii miofasciculare.

Sindromul distrofiei psoriazis etiologie reflexe Afectiuni musculo-scheletale asociate cu hiperlipemia Artropatia din acromegalie Artropatia din hemocromatoza Artropatia hemofilica Artropatia asociata cu hemoglobinopatii Tumorile articulare.

Continuarea here implica acceptarea lor. Introducere in sistemul imun Mediatorii umorali ai imunitatii specifice: Afectiuni determinate imunologic Boli ale pielii mediate imunologic Boli sistemice autoimune cu caractere cutanate marcate Spondilita anchilozanta, artrita reactiva si spondilartropatiile nediferentiate Afectiuni articulare Psoriazis etiologie psoriazica si artrita asociata cu boala gastrointestinala.

Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau. Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.

Sectiuni Boli ale sistemului imun:


Psoriazis etiologie

Van Psoriazis etiologie PG, Spuls PhI, Ek JW, Lantinga H, Lecluse LLA, Oosting AJ, Visser HS, Burgers JS, Geijer RMM, Kolnaar BGM, Eizenga WH. Huisarts Wet ;57 3: De NHG-Standaard Psoriasis is geactualiseerd ten opzichte van de vorige psoriazis etiologie Lantinga H, Ek JW, Nijman FC, Wielink G, Kolnaar BGM. De NHG-Standaard Psoriasis geeft psoriazis etiologie voor diagnostiek en behandeling van psoriasis bij volwassenen en kinderen.

De standaard bespreekt tevens de diagnostiek van nagelafwijkingen en gewrichtsklachten, maar de behandeling hiervan valt buiten het bestek van http://pnkslm.net/fisticul-in-psoriazis.php standaard.

Voor de behandeling van gewrichtsklachten wordt verwezen naar de NHG-Standaard Artritis. De uitgebreidheid van psoriasis varieert van enkele solitaire laesies tot een zeldzaam voorkomende uitgebreide http://pnkslm.net/dostineks-n-psoriazis.php. De invloed op de kwaliteit van leven is vaak groot en is niet altijd gerelateerd psoriazis etiologie de objectief vastgestelde ernst van de aandoening.

Diagnostiek en behandeling kunnen veelal in de eerste lijn plaatsvinden. De huisarts kan patiënten met een psoriazis etiologie vorm psoriazis etiologie psoriasis in het algemeen goed behandelen met lokale middelen.

Adequate voorlichting en begeleiding zijn essentieel voor het welslagen van de behandeling. De standaard stelt een stapsgewijze behandeling voor. De behandeladviezen sluiten aan op de richtlijn van de Nederlandse Psoriazis etiologie voor Dermatologie en Venereologie. De plaques variëren in grootte en kunnen psoriazis etiologie. Jeuk treedt vooral op bij het ontstaan van de laesies.

Bij kinderen zijn de plaques vaak dunner en psoriazis etiologie meer dan bij volwassenen. Bij een donkere huid is de roodheid minder goed waarneembaar, maar zijn de andere klinische kenmerken hetzelfde. Voorkeurslokalisaties zijn de strekzijden van de ellebogen en knieën, de behaarde hoofdhuid en de lumbosacrale regio.

Soms psoriazis etiologie plaques, veelal zonder schilfering, in de liezen, click here, in de anogenitale regio of bij vrouwen in de submammaire regio psoriasis inversa. De plaques komen zelden in het gelaat voor. Een zeldzame vorm van psoriasis is erytrodermieeen diffuse, gegeneraliseerde roodheid met al dan niet psoriazis etiologie schilfering. Psoriasis guttata is een acute, gegeneraliseerde vorm van psoriasis, gekenmerkt door erythematosquameuze papels met een diameter van maximaal 1 cm, vooral op de romp en de proximale delen van de extremiteiten.

Deze vorm komt vaker voor bij kinderen en bij jongvolwassenen. Psoriasis pustulosa is een relatief zeldzame vorm van psoriasis met steriele pustels die kunnen conflueren. Deze vorm komt zowel lokaal met name op handpalmen en voetzolen als gegeneraliseerd voor, in het laatste geval soms vergezeld van koorts en algehele malaise. De incidentie in de huisartsenpraktijk is ongeveer 2 per patiënten per jaar, en de prevalentie 7,6 per patiënten LINH Bij jonge kinderen is de prevalentie laag ongeveer 0,4 per patiënten per jaar.

Psoriasis komt vaker voor bij blanken van Europese afkomst dan bij mensen van Afrikaanse of Aziatische afkomst. Psoriasis kan op iedere leeftijd ontstaan. Over de etiologie en psoriazis etiologie van psoriasis bestaat nog veel onduidelijkheid. Verondersteld wordt dat het om een T-celgemedieerde aandoening gaat. Er lijkt een verband te bestaan tussen stress en het manifest worden en verergeren van psoriasis. Er is een epidemiologisch verband tussen roken en psoriasis en tussen alcoholgebruik en psoriasis; bij beide komt psoriasis vaker voor.

Of roken en alcoholgebruik het risico op het ontstaan of verergeren van psoriasis verhogen, en psoriazis etiologie stoppen psoriazis etiologie roken of alcoholgebruik leidt tot verbetering van psoriasis, is nog onvoldoende onderzocht. De huidafwijkingen bij psoriasis en plaque kunnen enkele weken tot levenslang aanwezig blijven.

Een spontane remissie kan please click for source, bij een klein aantal een totale remissie, maar het is onduidelijk hoe vaak psoriazis etiologie voorkomt; de duur van de remissie valt visit web page te voorspellen. Psoriazis etiologie guttata geneest bij kinderen in de regel spontaan binnen enkele weken; bij volwassenen heeft deze vorm meestal een chronisch beloop, en gaat daarbij over in psoriasis en plaque.

Of psoriasis een risicofactor is voor hart- en vaatziekten is een onderwerp van discussie. Psoriazis etiologie op heden is er onvoldoende bewijs voor een onafhankelijk oorzakelijk verband tussen psoriasis en hart- en vaatziekten. Daarnaast informeert de huisarts naar psoriazisului tratamentul în castoreum invloed van de klachten of beperkingen ten gevolge van de huidafwijkingen op: Ook controleert de huisarts de nagels en onderzoekt bij gewrichtsklachten de betreffende gewrichten zie kader Psoriasisgerelateerde aandoeningen.

Bij twijfel aan de diagnose krabt de huisarts met een spatel over de laesie. Een biopsie, psoriazis etiologie aanvullend onderzoek, om de diagnose te bevestigen wordt niet aangeraden, omdat door beschadiging van de huid de psoriasis kan verergeren. Psoriasis kan gepaard gaan met artritis. Artritis psoriatica manifesteert zich psoriazis etiologie als een asymmetrische oligoartritis van de vingers, de tenen of de knieën. Bij een deel van de patiënten leidt deze artritis tot progressieve gewrichtsbeschadiging, met fysieke beperkingen tot gevolg.

De huisarts informeert bij psoriasis daarom naar de aanwezigheid van gewrichtsklachten of pijn rond de gewrichten psoriazis etiologie gewrichten, psoriazis etiologie in de psoriazis etiologie, ochtendstijfheid.

Bij aanwezigheid van gewrichtsklachten onderzoekt de huisarts de betreffende gewrichten en let daarbij op de aanwezigheid van roodheid en zwelling, op bewegingsbeperking en op pijnlijkheid bij palpatie van de aanhechting van pezen of ligamenten in het bot. Er is vermoedelijk sprake van artritis psoriatica bij asymmetrische oligo- of polyarticulaire gewrichtspijn in rust, gewrichtszwelling, warmte, roodheid, bewegingsbeperking en ochtendstijfheid langer dan psoriazis etiologie uur, die meestal in de vingers, de tenen of de knieën voorkomt.

De artritis kan daarbij niet door een andere oorzaak verklaard psoriazis etiologie zie de NHG-Standaard Artritis. Er is sprake van artralgie bij pijn rond een gewricht en als er nog geen aanwijzingen zijn voor een artritis. Patiënten met een vermoeden van een artritis worden uiterlijk binnen 4 weken verwezen psoriazis etiologie de reumatoloog.

Patiënten met een artralgie, bij wie een NSAID psoriazis etiologie 4 weken onvoldoende effect heeft, worden eveneens verwezen naar de reumatoloog.

De reumatoloog kan de juiste diagnose stellen en kan, wanneer er sprake is van artritis psoriatica, behandelen met systemische middelen waardoor toename van gewrichtsschade wordt vertraagd. Deze nagelafwijkingen kunnen lastig te behandelen zijn. Voor patiënten met nagelpsoriasis die grote invloed heeft op de kwaliteit psoriazis etiologie leven is een verwijzing te overwegen. Psoriazis etiologie erupties verschijnen meestal in een patroon dat de huidlijnen volgt.

Er is in eerste instantie geen schilfering aanwezig. Cutane psoriazis etiologie lupus erythematosus: De huisarts wijst de patiënt op het bestaan van de Psoriasis Vereniging Nederland en de Psoriasis Federatie Nederland. Deze patiënteninformatie is gebaseerd op de NHG-Standaard. Wanneer de huidafwijkingen grote invloed hebben op de kwaliteit van link van de patiënt, bespreekt de huisarts met de patiënt de mogelijkheden voor psychosociale ondersteuning bijvoorbeeld praktijkondersteuner GGZ, maatschappelijk werk of psycholoog.

De medicamenteuze behandeling van psoriasis en plaque en psoriasis guttata is psoriazis etiologie en heeft tot doel om een aanzienlijke verbetering of verdwijnen van de huidafwijkingen te bewerkstelligen.

Er is voldoende bewijs voor de werkzaamheid psoriazis etiologie lokale behandeling met psoriazis etiologie en vitamine-D-analogen bij volwassenen.

Veel praktische adviezen, zoals het verwijderen van de schilferlaag psoriazis etiologie het gebruik van indifferente middelen, berusten psoriazis etiologie op ervaring. Er is beperkt bewijs voor werkzaamheid van corticosteroïden en vitamine-D-analogen bij kinderen.

Ook voor werkzaamheid van corticosteroïden en vitamine-D-analogen bij langer durend gebruik is het bewijs beperkt. Voor de lokale behandeling zijn in Nederland de volgende middelen geregistreerd: Vanwege de geur, de verkleuring van kleding en linnengoed en de voorzorgsmaatregelen die men moet treffen voor applicatie, worden teerpreparaten in de eerste lijn niet aangeraden, behalve de shampoo met koolteer voor de behaarde hoofdhuid.

Ditranol wordt vanwege de bijwerkingen en de bewerkelijkheid van de toepassing in de eerste lijn niet psoriazis etiologie aanbevolen. Gebruik in psoriazis etiologie huisartsenpraktijk wordt afgeraden vanwege onzekerheid over de veiligheid op lange termijn.

Bij de lokale behandeling psoriazis etiologie een zalfbasis de psoriazis etiologie omdat een zalf werkzamer lijkt te zijn dan andere bases, maar sommige patiënten vinden het prettiger psoriazis etiologie crème of gel te gebruiken. De voorkeur voor een zalfbasis is gebaseerd op ervaring. Naast het feit dat zalf minder snel intrekt, is die ook minder goed met water afwasbaar, dit in tegenstelling tot een crème.

Voor toepassing op de behaarde hoofdhuid psoriazis etiologie een lotion of emulsie of gel het meest geschikt.

Geef altijd een indifferent middel, zoals cetomacrogolzalf FNA, lanettezalf FNA, vaselinecetomacrogolcrème FNA, vaselinelanettecrème FNA, koelzalf FNA of cetomacrogolcrème FNA. Uit ervaring blijkt dat een indifferent middel bij psoriasis een gunstig effect op de huid heeft vermindering schilfering, versterking barrièrefunctie, hydratatie en ulei in făină ciulin psoriazis de de irritatie.

Breng het indifferente middel niet tegelijkertijd met een eventueel lokaal corticosteroïd of vitamine-D-analoog aan, maar bijvoorbeeld één uur of langer erna. Behandeling ter verwijdering van een schilferlaag is raadzaam, maar dient voorzichtig te gebeuren om beschadiging van de huid en daarmee een verhoogd risico op verergering van psoriasis te psoriazis etiologie. Tabel 2  Maximaal toe te passen hoeveelheid corticosteroïden en vitamine-D-analoog per week bij langdurig gebruik.

In de tweede lijn kan, naast intensivering van de lokale behandeling, lichttherapie of systemische therapie gegeven worden Lichttherapie kan ook in de thuissituatie worden toegepast.

De huisarts en dermatoloog zorgen voor een goed gedocumenteerde verwijs- respectievelijk click at this page, ontleend aan de richtlijn Informatie-uitwisseling tussen huisarts en psoriazis etiologie bij verwijzingen HASP NHG ©. Bij de terugverwijzing door de dermatoloog naar de huisarts vermeldt deze psoriazisul care în Ce și este modul periculos este de brief ten minste:.

Bij de start van de systemische therapie stelt de dermatoloog de huisarts zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte vanwege mogelijke bijwerkingen of interacties met andere medicatie zie Aandachtspunten voor de huisarts bij toepassing van systemische middelen in de tweede lijn. Ook de huisarts heeft een rol in een veilige en verantwoorde toepassing van deze medicatie. Zie voor uitgebreide informatie rond interacties en bijwerkingen van deze geneesmiddelen het Farmacotherapeutisch Kompas www.

Daarnaast zal de huisarts geconfronteerd worden met vragen rond het gebruik van deze geneesmiddelen. In januari werd besloten tot de derde herziening van de NHG-Standaard Psoriasis.

In de loop van startte een werkgroep Psoriasis die een conceptversie heeft gemaakt. De werkgroep bestond uit de volgende leden: Ek, huisarts te Hoogeveen; H. Lantinga, huisarts te Groningen; dr. Lecluse, als dermatoloog verbonden aan het AMC te Amsterdam; dr.

Oosting, als dermatoloog verbonden aan het Spaarne Ziekenhuis click at this page Hoofddorp; P. Spuls, als dermatoloog verbonden aan het AMC te Amsterdam en H.

Visser, huisarts te Zevenhuizen. Kolnaar begeleidde de werkgroep tot 1 januari ; W. Eizenga nam deze begeleiding over en deed de redactie. Zij zijn beiden huisarts en psoriazis etiologie medewerker van de afdeling Richtlijnontwikkeling en Psoriazis etiologie dr. Geijer was betrokken als senior wetenschappelijk medewerker van deze afdeling, M.

Verduijn als senior wetenschappelijk medewerker Farmacotherapie. Oosterberg, huisarts, was betrokken als medewerker van psoriazis etiologie afdeling Implementatie. Door geen van de leden van de werkgroep werd belangenverstrengeling gemeld. Meer details hierover zijn te vinden in de webversie van de standaard op www. In juni werd de ontwerpstandaard voor commentaar naar vijftig willekeurig uit het NHG-ledenbestand gekozen huisartsen gestuurd. Er werden zeven commentaarformulieren retour ontvangen.

Tevens werd commentaar ontvangen van een aantal referenten, te weten M. Oltvoort, senior beleidsadviseur, werkzaam bij Nefarma; D. Le Comte, apotheker, K. Harkes-Idzinga, apotheker en F. Acarer, apotheker, allen namens het KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum; G. Salemink, medisch adviseur bij Zorgverzekeraars Nederland; dr. Eekhof, huisarts en psoriazis etiologie van Huisarts en Wetenschap; dr. Bijl, arts-epidemioloog en hoofdredacteur van het Psoriazis etiologie J.

Bakker, bedrijfsarts-klinisch arbeidsgeneeskundigen namens de NVAB; prof. Dijkmans, psoriazis etiologie ad interim van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. Naamsvermelding psoriazis etiologie referent betekent overigens niet dat een referent de standaard inhoudelijk op ieder detail onderschrijft. Soeters hebben namens de NAS tijdens de commentaarronde beoordeeld of de ontwerpstandaard antwoord geeft op de vragen uit het herzieningsvoorstel.

In oktober werd de standaard becommentarieerd en geautoriseerd door de NHG-Autorisatiecommissie. De zoekstrategie die gevolgd werd bij het zoeken naar de onderbouwende literatuur is te vinden bij de webversie van deze psoriazis etiologie. Tevens zijn psoriazis etiologie procedures voor de ontwikkeling van de NHG-Standaarden in te zien in het procedureboek zie www. Bij de diagnostiek en psoriazis etiologie behandeling van psoriasis worden voor het bepalen van de ernst diverse meetinstrumenten gehanteerd.

Deze meetinstrumenten zijn psoriazis etiologie gevalideerd om de klinische respons in de dagelijkse praktijk vast te stellen [Spuls ]. Om het perspectief van de patiënt vast te stellen worden voornamelijk vragenlijsten gehanteerd.

Veelgebruikte instrumenten in onderzoeken om het patiëntenperspectief vast te stellen zijn de SF® Health Survey, de Dermatology Life Psoriazis etiologie Index DLQI and de Psoriasis Disability Index PDI [Feldman ]. Geen enkel instrument is internationaal als standaard erkend. Psoriasis kan grote invloed hebben op het emotionele welzijn, het sociale functioneren, productiviteit op werk of school, en zelfbeeld [De Arruda ].

De negatieve invloed van psoriasis op de kwaliteit van leven blijkt vergelijkbaar met die van ischemische hartziekten, diabetes, depressie of kanker [Rapp ].

De klinische ernst van de aandoening blijkt niet goed te correleren met de invloed op de kwaliteit van leven [Fortune ].

Patiënten met psoriasis bleken meer alcohol te gebruiken en meer te roken dan mensen zonder deze ziekte. Psoriasis blijkt bij patiënten vaak meer impact te hebben op de ziektelast dan op grond van psoriazis etiologie objectieve ernst wordt vermoed. Voor de huisarts is er geen valide, betrouwbaar en praktisch bruikbaar instrument om zowel de uitgebreidheid van de aandoening als de invloed op de kwaliteit van leven vast te stellen. Dit impliceert dat de behandelaar behalve aan de klinische ernst van de aandoening ook aandacht psoriazis etiologie te besteden aan de invloed van de ziekte op de leefstijl en op de dagelijkse werkzaamheden.

Aandacht voor de meest hinderlijke aspecten van de aandoening en de behandeling, maar ook voor de verwachtingen van de behandeling kan bijdragen aan psoriazis etiologie gezamenlijk met de patiënt op te stellen behandeldoel. Voor de indeling in ernstgraden sluit de psoriazis etiologie aan bij de indeling die wordt gehanteerd door de American Academy of Dermatology, waarbij de Body Surface Area BSA wordt gebruikt om de uitgebreidheid psoriazis etiologie de psoriasislaesies vast te stellen [Callen ].

Bij een donkere huid psoriazis etiologie roodheid niet goed waarneembaar. Na genezing blijft een gehypopigmenteerd of gehyperpigmenteerd gebied bestaan, dat langzaam weer pigmenteert [Faber ]. Naast de genoemde psoriasisvormen komt - zeer zelden - erytrodermatische psoriasis voor, gekenmerkt psoriazis etiologie een gegeneraliseerd erytheem met schilfering.

Deze erytrodermie berust psoriazis etiologie een progressieve verslechtering van pre-existente psoriasis. Door vaatverwijding van vrijwel het gehele huidoppervlak verliest de psoriazis etiologie veel vocht en warmte. Ook kunnen veel eiwitten verloren gaan door de uitgebreide schilfering. De hiermee gepaard gaande interne complicaties maken dat deze aandoening potentieel levensbedreigend is [Sillevis Smitt ]. Artritis psoriatica wordt gedefinieerd als een artritis geassocieerd met psoriasis.

Gebrek aan gevalideerde psoriazis etiologie criteria en psoriazis etiologie in onderzoekspopulatie zijn hier debet aan [Helliwell ]. Psoriazis etiologie naar het voorkomen van artritis psoriatica in de huisartsenpraktijk is niet gevonden.

Artritis psoriatica was hierbij gedefinieerd als een inflammatoire artritis bij psoriazis etiologie psoriasis. Moll en Wright beschreven vijf subgroepen van artritis psoriatica: DIP alleen, asymmetrische oligoartritis, polyartritis, spondylitis en artritis mutilans ernstige aantasting van de gewrichten.

Over de waarde van deze criteria bestaat discussie [Helliwell ]. Over het natuurlijk beloop van artritis psoriatica is geen onderzoek gevonden. Evenmin is duidelijk of behandeling van psoriazis etiologie leidt tot een lagere incidentie van artritis psoriatica [Menter ].

Het risico op artritis is groter naarmate de psoriasis uitgebreider is. Het klinisch beeld van artritis psoriatica varieert. De meerderheid psoriazis etiologie de psoriasispatiënten lijkt een oligoartritis te hebben.

Bij langer bestaan kan zich een polyartritis ontwikkelen. Opmerkelijke kenmerken van artritis psoriatica zijn de psoriazis etiologie van de distale gewrichten, en ook het voorkomen van artritiden op een rij, zoals betrokkenheid van alle gewrichten van één vinger dactylitis.

Ook aanwezigheid van extra-articulaire manifestaties, zoals enthesitis en tenosynovitis, is kenmerkend voor artritis psoriatica. Geen see more de patiënten ontwikkelde een ernstige vorm psoriazis etiologie artritis gedurende een gemiddelde follow-upperiode van 7,2 jaar. Artritis psoriatica kan een lastige diagnose zijn, vooral als de artritis niet acuut is of met psoriazis etiologie klachten gepaard gaat.

Ook het gebrek aan een vast patroon van aangedane gewrichten en een wisselende intensiteit van de psoriasis in de tijd spelen een rol. Bij een deel van de patiënten gaat de see more gepaard met ontwikkeling van gewrichtsschade en beperkingen. Progressie psoriazis etiologie de gewrichtsschade lijkt voornamelijk te worden bepaald door het aantal aangedane gewrichten [Gladman ].

Op basis van consensus wordt geadviseerd om psoriazis etiologie een artralgie, zonder aanwijzingen voor artritis, de patiënt met een NSAID psoriazis etiologie behandelen gedurende maximaal 4 weken.

Wanneer daarna nog klachten blijven bestaan verdient het aanbeveling de patiënt te verwijzen naar lecitina psoriazis reumatoloog. Bij een deel van de patiënten ontwikkelt zich ernstige gewrichtsschade. Progressie van gewrichtsschade wordt bepaald psoriazis etiologie het aantal aangedane gewrichten.

Psoriazis etiologie van artritis psoriatica kan moeilijk zijn, omdat naast de articulaire symptomen ook extra-articulaire symptomen kunnen voorkomen en de symptomen soms psoriazis etiologie zijn zoals een milde enthesitis ontsteking van aanhechting van pezen of ligamenten aan botweefsel.

Van de psoriatische nagelafwijkingen komen putjesnagels en onycholyse het meest frequent psoriazis etiologie. Als uitkomstmaat werden een nagelpsoriasisscore, een globale beoordeling door een specialist of globale beoordeling door de patiënt gehanteerd.

De geïncludeerde onderzoeken vertoonden een grote mate van heterogeniteit. De kwaliteit van de onderzoeken was matig. Meta-analyse van de data was niet mogelijk. Er was beperkt bewijs voor effectiviteit, vaak gebaseerd psoriazis etiologie 1 onderzoek. In 5 onderzoeken werd significante verbetering gezien van nagelpsoriasis vergeleken met placebo: Het bewijs voor psoriazis etiologie gebruik van topicale therapie bij psoriazis etiologie was niet conclusief.

Uit observationeel onderzoek zijn er aanwijzingen dat langdurige topicale therapie betamethasoncrème of calcipotriolcrème gedurende 5 psoriazis etiologie bij met name subunguale psoriazis etiologie effectief is [De VriesJiaravuthisan ]. Bewijs voor behandeling met topicale middelen is niet conclusief. Systemische behandeling kan gepaard gaan met ernstige bijwerkingen en is daarom voor de behandeling psoriazis etiologie nagelpsoriasis geen realistische optie, tenzij de nagelpsoriasis grote invloed heeft op de kwaliteit van leven.

Hoewel er geen goed bewijs is voor de effectiviteit, is een behandeling met topicale middelen te overwegen. De prevalentie van psoriasis ICPC S91 in de Nederlandse huisartsenpraktijk was volgens gegevens van het Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg LINH in 7,6 per patiënten. De prevalentie was bij mannen hoger dan bij vrouwen 8,0 versus 7,2 per Bij zowel mannen als vrouwen nam de prevalentie toe met de leeftijd en was het hoogst bij een leeftijd boven de 75 jaar 14,7 per mannen en 12,4 per vrouwen.

De prevalentie was bij jonge kinderen laag psoriazis etiologie 0,4 per patiënten. De incidentie psoriazis etiologie psoriasis in was 2,0 per patiënten per jaar [Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg LINH ].

Psoriasis kan op iedere leeftijd voorkomen. Uit retrospectief onderzoek bij patiënten bleek een bimodale frequentieverdeling van beginleeftijden: Psoriasis komt het meest voor bij blanken. Epidemiologische gegevens van kinderen zijn schaars: De belangrijkste histopathologische kenmerken zijn: Waarschijnlijk gaat de ontstekingsactiviteit aan de versterkte epidermale proliferatie vooraf. Omdat gebleken is dat psoriazis etiologie belangrijk deel van de infiltrerende ontstekingscellen T-lymfocyten zijn en dat het T-celremmende immunosuppressivum ciclosporine effectief is in het onderdrukken van psoriasis, is gaandeweg brede steun ontstaan voor de gedachte dat psoriasis een T-celgemedieerde aandoening is: Psoriasis is een chronische huidziekte met een genetische predispositie, die kan worden uitgelokt of getriggerd door omgevingsfactoren.

Als theoretisch model voor de erfelijkheid van psoriasis is het psoriazis etiologie overervingsprincipe het meest realistisch [Elder ]. Tabel 5 geeft een overzicht van het risico op psoriasis bij het voorkomen van psoriasis in de familie [Van de Kerkhof ]. Tabel 5  Het risico op psoriasis bij het voorkomen van psoriasis in de familie in procenten. Ook werkgebonden factoren kunnen psoriasis uitlokken, waarbij het Köbner-fenomeen een belangrijke rol speelt [Skudlik ].

Psoriazis etiologie is mogelijk van invloed psoriazis etiologie psoriasis. Van veel geneesmiddelen wordt in de wetenschappelijke literatuur melding gemaakt, vaak als casuïstische mededeling, dat zij - soms nog na een lange latentietijd van twaalf maanden - psoriasis hebben veroorzaakt of dat ze al bestaande psoriasis hebben verergerd of uitgelokt [Tsankov ]. Wanneer het psoriazis etiologie van het geneesmiddel wordt gestaakt, zal er bij de geneesmiddelgeïnduceerde variant geen progressie meer zijn.

Bij een pre-existente psoriasis zal de verergering van de huidafwijkingen echter ook na staken van psoriazis etiologie geneesmiddel nog kunnen aanhouden. Van de volgende geneesmiddelen is melding gemaakt, dat ze tot inductie of verergering kunnen leiden: Terbinafine en angiotensine-II-antagonisten kunnen ook psoriazis etiologie inductie of verergering leiden [GebuLareb Nederlands Bijwerkingen Centrum ].

Zowel na het stoppen met lokale als systemische corticosteroïden zijn exacerbaties van met name pustulaire psoriasis gemeld [Baker ]. Psoriasis guttata kan worden psoriazis etiologie door een streptokokkeninfectie in keel of tonsillen.

Er is onvoldoende bewijs voor het gebruik van antibiotica bij de behandeling van psoriasis guttata. Ook voor het gebruik van antibiotica ter preventie van psoriasis guttata bij een streptokokkeninfectie in de keel is onvoldoende bewijs [Owen ]. Veel artsen en patiënten zijn van mening dat stress een uitlokkende factor is voor het ontstaan of verergeren van psoriasis [Gaston ]. Er bestaat onvoldoende methodologisch goed uitgevoerd onderzoek om deze causale relatie te bevestigen.

Veel onderzoek over de relatie tussen stress en psoriasis is retrospectief en is gebaseerd op vragenlijsten. Naast de invloed van stress op psoriasis kan psoriasis stress en zelfs stressvolle gebeurtenissen, zowel positieve als negatieve, veroorzaken [Heller ].

In psoriazis etiologie meta-analyse en systematische review van patiëntcontroleonderzoeken, waarin het verband tussen roken en psoriasis werd onderzocht, bleek een verhoogd risico op psoriasis bij rokers, ongeacht geslacht en etniciteit psoriazis etiologie onderzoeken, Spontane remissies komen voor bij ruim eenderde van de patiënten; een klein aantal heeft een totale remissie [Farber a, Farber psoriazis etiologie. In 8 onderzoeken werd geen verschil of een verslechtering gevonden, in 3 onderzoeken was sprake van een geringe verbetering, 4 lieten een matige verbetering zien, 4 een redelijke en 2 onderzoeken lieten een goede verbetering zien in de placebogroep.

De follow-up varieerde van 10 dagen tot 16 weken. Bij de interpretatie van deze getallen moeten we rekening houden psoriazis etiologie de vele go here die het placebo-effect beïnvloeden [Benedetti ].

Daarom is het niet goed mogelijk uitspraken te doen over psoriazis etiologie natuurlijk beloop. Dit beeld van de invloed van een zwangerschap op het beloop van psoriasis werd in een later onderzoek bevestigd [Boyd ].

Het gebruik moet zoveel mogelijk worden beperkt tot het gebruik van indifferente middelen; eventueel kunnen lokale corticosteroïden gebruikt worden.

Tijdens de zwangerschap is gebruik van klasse en klassecorticosteroïden veilig zie de NHG-Standaard Zwangerschap en Kraamperiode. Er zijn aanwijzingen dat gebruik van klasse en corticosteroïden tijdens de zwangerschap geassocieerd is met intra-uteriene groeivertraging [Chi ]. Er is onvoldoende bewijs voor een associatie tussen lokaal corticosteroïdgebruik psoriazis etiologie de zwangerschap en orofaciale schisis bij het kind [Hviid ].

Behandeling tijdens zwangerschap en borstvoeding met vitamine-D-analogen moet worden vermeden vanwege learn more here gebrek aan ervaring [NVDV ]. Bij psoriazis etiologie gebruik van sterk werkzame corticosteroïden op grote oppervlakken psoriazis etiologie een zwangere patiënt kan men psoriazis etiologie volgende richtlijnen volgen [Koninklijke Nederlandse Maatschappij der bevordering der Pharmacie ]:.

Of het risico op cardiovasculaire ziekten verhoogd psoriazis etiologie bij psoriasis, is al lange tijd onderwerp van discussie.

Psoriazis etiologie zijn twee systematische reviews gevonden. De eerste systematische review werd verricht voor het beantwoorden van de volgende tratament ale pielii copii Is psoriasis geassocieerd met cardiovasculaire ziekten visit web page van risicofactoren?

Is de mortaliteit onder patiënten met psoriasis verhoogd [Patel ]? Negentig artikelen werden geïncludeerd, waarvan psoriazis etiologie cohortonderzoeken, 45 patiëntcontroleonderzoeken en 30 dwarsdoorsnedenonderzoeken.

Voor de cardiovasculaire risicofactoren werd psoriazis etiologie naar hyperlipidemie, hyperhomocysteïnemie, verhoogde CRP, hypertensie, diabetes mellitus type 2, obesitas, metabool syndroom, roken en alcoholconsumptie. Voor de cardiovasculaire ziekten werd gekeken psoriazis etiologie onderzoeken betreffende atherosclerose, hartziekten, perifere psoriazis etiologie vaatziekten en cerebrovasculaire aandoeningen.

Het merendeel van de geïncludeerde onderzoeken liet zien dat cardiovasculaire risicofactoren vaker voorkomen bij psoriasispatiënten dan in de algehele populatie gepoolde data ontbreken. Ook komen hartziekten vaker voor bij psoriasispatiënten, onafhankelijk van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Voor cerebrovasculaire aandoeningen en perifere arteriële ziekten waren er beperkte data, zodat hierover geen goede uitspraak kan worden gedaan. Patiënten met psoriasis lijken een hogere mortaliteit te hebben.

De meerderheid van http://pnkslm.net/se-poate-bea-antibiotice-pentru-psoriazis.php onderzoeken betrof echter opgenomen patiënten, waardoor de generaliseerbaarheid voor patiënten in de huisartsenpraktijk beperkt is.

Het lijkt aannemelijk dat psoriasis samenhangt met het vaker voorkomen van cardiovasculaire ziekten. Het bewijs blijft echter beperkt door heterogeniteit en gebrek aan grotere prospectieve onderzoeken met voldoende lange follow-up. In de tweede systematische review werd het risico psoriazis etiologie diabetes, hypertensie, dyslipidemie en obesitas bij volwassenen psoriazis etiologie psoriasis en plaques onderzocht [Prey ].

Daarnaast werd de relatie tussen de kans op cardiovasculaire risicofactoren en de ernst van psoriasis onderzocht. Achttien onderzoeken dwarsdoorsnede- en patiëntcontroleonderzoeken werden geïncludeerd, waarvan een deel uitgevoerd in de eerste lijn. Ook leek het risico op obesitas verhoogd, vooral bij patiënten met ernstige psoriasis OR variërend van 1,2 tot 5,5. De associatie met hypertensie, hypertriglyceridemie of diabetes was niet in alle onderzoeken statistisch significant.

De sterkte van het verband tussen psoriasis en cardiovasculaire ziekten bleek te worden beïnvloed door de studiegrootte. Ook de aard van de controlepopulatie had invloed op dit verband. Dwarsdoorsnedeonderzoeken in de tweede lijn gebruikten poliklinische patiënten als controlegroep; de vraag is of deze groep representatief is voor de algehele populatie. Hoewel in richtlijnen psoriazis etiologie in de wereld psoriasis als risicofactor voor hart- en vaatziekten wordt gekenschetst blijft er discussie over het feit of er voldoende bewijs is dat psoriasis een onafhankelijke risicofactor is [Wakkee ].

Bij het mogelijk hogere risico op hart- en vaatziekten bij psoriasis kan psoriazis etiologie door het vaker voorkomen van ongunstige leefstijlfactoren roken, overgewicht bij psoriasis een vertekend beeld geven.

Vanwege de systemische inflammatie lijkt het waarschijnlijk dat artritis psoriatica als click the following article risicofactor een grotere rol speelt dan psoriasis zonder artritis.

Artritis psoriatica is mogelijk wel een onafhankelijke risicofactor. De vragen zijn ontleend aan de Psoriasis Disability Index PDIeen vragenlijst die wordt gebruikt om de kwaliteit van leven bij patiënten met psoriasis in kaart te brengen. In deze vragenlijst worden de ervaringen van de laatste vier weken gevraagd betreffende de volgende psoriazis etiologie Al-Suwaidan en Psoriazis etiologie gingen door middel van een literatuuroverzicht na in hoeverre met de huidige behandelmogelijkheden volledige tijdelijke remissie van psoriasis en plaque te bereiken is [Al-Suwaidan ].

Daarvoor selecteerden zij die therapeutische trials waarin het percentage patiënten met vrijwel volledige clearance verdwijnen van psoriasislaesies psoriazis etiologie genoemd.

In psoriazis etiologie selectie waren onderzoeken vertegenwoordigd met verschillende onderzoeksopzetten: Daarbij merken ze psoriazis etiologie dat de beperkte onderzoeksduur van een aantal psoriazis etiologie kan leiden tot een onderschatting van de kans op volledige remissie.

Factoren die psoriazis etiologie kans op volledige remissie kunnen verkleinen zijn de diversiteit van de populatie, de diversiteit van de ernst van de ziekte en een gebrek aan compliance. Deze laatste psoriazis etiologie spelen een grote rol in de klinische praktijk en zullen waarschijnlijk leiden tot een nog lagere kans op volledige remissie dan de in bovenstaand onderzoek genoemde percentages.

Gebruik van complementaire of alternatieve geneeswijzen komt veel voor bij patiënten met psoriasis. Uit een Brits vragenlijstonderzoek bij vijftig poliklinische patiënten bleek ruim tweederde van hen er één of meer geprobeerd te psoriazis etiologie. Zonne bank baden en diëten psoriazis etiologie name met visolie worden het meest toegepast, en verder onder meer psoriazis etiologie, dodezeekuren, homeopathie en acupunctuur [Clark ].

Ingesloten werden interventies, zoals vitamines, kruiden, mineralen, klimaattherapie, acupunctuur, Chinese geneeswijzen, visolie, psoriazis etiologie en diverse psychologische interventies; de drie laatstgenoemde psoriazis etiologie het meest onderzocht te zijn.

De belangrijkste beperking bij de interpretatie van de resultaten was de in het algemeen lage kwaliteit van de onderzoeken door methodologische tekortkomingen.

De conclusie was dat er voor het effect van geen van de onderzochte behandelmethodes voldoende bewijs is. Enkele behandelmethodes hebben bovendien een risico op bijwerkingen, zoals dermatitis aloë verahepatotoxiciteit sommige Chinese http://pnkslm.net/palmo-psoriazis-fotografie-1.php psoriazis etiologie huidkanker invloed van zonlicht bij de dodezeetherapie.

De gemiddelde behandelduur was 7 weken spreiding 1 tot 52 weken en de gemiddelde follow-upperiode was 9 weken spreiding 2 tot 52 weken. In bijna psoriazis etiologie onderzoeken waren de participanten mâncărime pe tot corpul nu este. In slechts enkele onderzoeken waren kinderen vertegenwoordigd.

Psoriazis etiologie uitkomstmaat werd de standardised mean difference SMD gebruikt. Dit is een gecombineerde uitkomstmaat, waarin de totale score van verschillende psoriasisschalen is samengevat en uitgedrukt als het gestandaardiseerde verschil van het gemiddelde SMD.

Deze maat wordt toegepast om uitkomsten van verschillende onderzoeken of verschillende psoriasis schalen vergelijkbaar te maken als ze worden samengevat.

Een SMD van psoriazis etiologie duidt op een klein effect, 0,5 op een matig tot redelijk effect en 0,8 of groter op een groot effect [Mason ].

Van de in deze trials onderzochte corticosteroïden zijn betamethasondipropionaat en -valeraat, fluticason, mometason alle klasse 3 en psoriazis etiologie klasse 4 in Nederland op de markt. Vanwege het beperkt aantal bruikbare onderzoeken kan er geen uitsluitsel worden gegeven over de psoriazis etiologie of eenmaal daagse toepassing psoriazis etiologie corticosteroïden dezelfde effectiviteit heeft als toepassing tweemaal psoriazis etiologie [NVDV ].

Evenmin zijn bruikbare onderzoeken gevonden naar verschillen in effect tussen klasse en corticosteroïden onderling. Hoewel geen onderzoek is gevonden naar de effectiviteit van klasse vergeleken met klassecorticosteroïden, lijkt het aannemelijk dat klassecorticosteroïden minder effectief zijn dan klassecorticosteroïden. De effecten van corticosteroïden in placebogecontroleerd onderzoek die in het systematisch overzicht van Psoriazis etiologie et al. Hierbij moet worden opgemerkt dat de onderzoeksduur van de meeste onderzoeken kort was, waardoor geen uitspraak kan worden gedaan over bijwerkingen op langere termijn.

Men onderscheidt lokale en systemische bijwerkingen bij lokale toepassing van corticosteroïden. De kans op bijwerkingen neemt toe met de duur van de behandeling, de grootte van het behandelde oppervlak, de sterkte van het corticosteroïd, bij een dunner stratum corneum gelaat, oogleden, genitaliën psoriazis etiologie, bij een beschadigde of ontstoken huid en bij toepassing onder occlusie hydrocolloïdverband, luier of bij natuurlijke occlusie in huidplooien.

Lokale bijwerkingen die relatief het vaakst voorkomen zijn: Absorptie van corticosteroïden via de huid veroorzaakt systemische bijwerkingen, enerzijds door remming van de hypofyse-bijnieras met remming van de endogene cortisolproductie als psoriazis etiologie waarvan onder andere groeiremming kan ontstaan en anderzijds door de directe werking van de corticosteroïden op enkele organen hetgeen onder meer tot osteoporose en Cushing-achtige verschijnselen kan leiden.

Indien ze nog maar enkele weken bestaan, verdwijnen deze bijwerkingen in de regel binnen enkele weken na het stoppen van de applicatie van corticosteroïden; striae psoriazis etiologie echter irreversibel. De literatuur biedt onvoldoende psoriazis etiologie om voor de psoriazis etiologie klassen corticosteroïden het risico op deze bijwerkingen in te schatten, met onderscheid naar dosering, aard en lokalisatie van de huidaandoening, duur en wijze van applicatie en psoriazis etiologie van de patiënt.

Conform het advies van de Nederlandse Vereniging van Psoriazis etiologie en Venereologie adviseert de werkgroep om bij lokale toepassing van corticosteroïden bij volwassenen wekelijks niet alternative Sfaturi pentru psoriazis gewackelt dan psoriazis etiologie van een corticosteroïd van klasse 3 of 50 gram van een corticosteroïd van klasse 4 te gebruiken [NVDV ].

Als deze maximumdoseringen niet worden overschreden en ook de richtlijnen voor controle bij lokale toepassing van corticosteroïden worden gevolgd, is het risico op systemische en irreversibele lokale bijwerkingen zeer klein. Hoewel er geen vergelijkend onderzoek is gevonden, lijkt het aannemelijk dat klassecorticosteroïden effectiever zijn dan die uit klasse 3. Over de meerwaarde van tweemaal daagse boven eenmaal daagse applicatie en van het ene corticosteroïd binnen dezelfde klasse read article het andere, kan geen uitspraak worden gedaan.

De kans op lokale bijwerkingen is bij het kortdurende gebruik van corticosteroïden kleiner dan bij het gebruik van vitamine-D-analogen. Vitamine-D-analogen onderdrukken de productie van pro-inflammatoire cytokinen die een rol spelen bij het psoriatische inflammatoire proces, zoals interleukine, en induceren de vorming van anti-inflammatoire cytokinen.

Een groot gedeelte van het antipsoriatische psoriazis etiologie kan worden toegeschreven aan de remming van keratinocytenproliferatie en verhoogde differentiatie van keratinocyten. Tevens zijn er de immunomodulatoire effecten op T-cellen, Langerhanscellen en monocyten [NVDV ].

Bij het verschijnen van de vorige versie van deze standaard, inwaren van de vitamine-D-analogen als monopreparaat calcipotriol en calcitriol in Nederland verkrijgbaar. Anno is in Nederland alleen calcitriolzalf nog op de markt. In augustus psoriazis etiologie calcipotriol als monopreparaat weer in Nederland psoriazis etiologie gekomen.

Voor het vaststellen van de plaats van vitamine-D-analogen, al psoriazis etiologie niet in combinatie met corticosteroïden, hebben we de Cochrane-review van Mason et psoriazis etiologie. Een van de 7 psoriazis etiologie gaf een veel positiever effect in de interventiegroep dan de overige onderzoeken.

In 5 van de 7 onderzoeken betrof het een volwassen populatie, in 2 onderzoeken werd geen melding gemaakt van de leeftijd van de participanten. Alle onderzoeken richtten zich op een behandelingsresultaat tot maximaal 3 maanden. In 3 onderzoeken werden bijwerkingen bekeken.

In één van deze onderzoeken, waarbij grote oppervlakken werden ingesmeerd werden geen lokale of systemische bijwerkingen gemeld. Vergelijkend onderzoek waarbij calcitriol wordt gebruikt, is schaars.

Onderzoek waarin de effectiviteit van een combinatiebehandeling van calcitriol met een corticosteroïd werd vergeleken met een vitamine-D-analoog of een corticosteroïd als monotherapie, werd niet gevonden. Combinatiepreparaat van calcipotriol en betamethason. Tweemaal daagse applicatie gaf een iets beter effect, maar dat was statistisch niet significant ten opzichte van een eenmaal daagse applicatie. Alle onderzoeken waren gesponsord door de farmaceutische industrie.

Vergelijkend onderzoek met het combinatiepreparaat versus monotherapie werd niet gevonden. De combinatietherapie calcipotriol met een corticosteroïd versus een corticosteroïd werd vergeleken click the following article 4 onderzoeken.

In de Cochrane-review zijn voor de bijwerkingen van vitamine-D-analogen de data gepoold. Hierbij werd de RD risk-difference als effectmaat genomen en als uitkomstmaat de kans op het optreden van een bijwerking. Patiënten op monotherapie met calcipotriol kunnen bijwerkingen ondervinden; meestal gaat het om een branderig gevoel en veelal roodheid op de plek van toepassing.

Irritatie van de huid wordt met name gezien in de lichaamsplooien en in het gezicht. Hoewel het meeste onderzoek is gedaan met calcipotriol, mag aangenomen worden, dat psoriazis etiologie geen verschil is tussen het voorkomen van bijwerkingen bij calcitriol en calcipotriol.

Over het langetermijneffect psoriazis etiologie het gebruik van vitamine-D-analogen is weinig bekend, omdat bijna alle onderzoeken niet langer duren dan 3 maanden. In incidentele gevallen is hypercalciëmie als gevolg van een overdosis waargenomen. Psoriazis etiologie Beschwerden recenzii Betametazonă Psoriazis den maximale psoriazis etiologie van wekelijks gram calcipotriol waren er geen significante effecten op het serumcalciumniveau, zelfs niet na 52 weken [NVDV ].

In vergelijkend onderzoek lijken calcipotriol en calcitriol niet effectiever dan een klassecorticosteroïd. Voor zowel psoriasis op het lichaam als op het behaarde hoofd werkt een combinatiebehandeling met calcipotriol en klassecorticosteroïd beter dan monotherapie met een vitamine-D-analoog of een corticosteroïd. Lokale bijwerkingen branderigheid en roodheid van vitamine-D-analogen komen regelmatig voor; de kans hierop is kleiner als een combinatiebehandeling wordt toegepast.

De koolteerpreparaten pix lithanthracis en solutio carbonis psoriazis etiologie vinden toepassing bij de behandeling van psoriasis. Verondersteld wordt dat koolteer het aantal en de grootte van de epidermale cellen verminderd en daarmee de dikte van de epidermis, en dat het een anti-inflammatoire, vasoconstrictieve, jeukstillende en zwak psoriazis etiologie werking heeft.

Bij dierproeven psoriazis etiologie koolteer een kankerverwekkend effect te hebben, maar in onderzoeken in de dermatologische setting zijn daarvoor nog nooit aanwijzingen gevonden [Roelofzen ]. Niettemin gelden strikte arbo-eisen voor de bereiding van teerpreparaten. Psoriazis etiologie middel is daardoor als zalf, pasta en crème slechts beperkt beschikbaar.

Dat geldt niet voor de shampoo, want in die vorm is het als spécialité op psoriazis etiologie markt. De psoriazis etiologie van koolteer, vooral als zalf, pasta of crème, wordt als onaangenaam ervaren. Het middel psoriazis etiologie blijvende bruinzwarte vlekken psoriazis etiologie textiel. Koolteer maakt de huid gevoeliger voor licht.

Deze eigenschap gebruikt men in de kliniek bij de Goeckerman-methode, waarbij applicatie van een teerhoudend psoriazis etiologie na één tot twee uur gevolgd wordt door UVB. Koolteershampoo wordt soms bij psoriasis op de behaarde hoofdhuid toegepast als er behoefte bestaat aan een lokaal psoriazis etiologie, maar er bezwaar is tegen het gebruik van een corticosteroïd of vitamine-D-analoog. Onderzoek naar de werkzaamheid van koolteer bij psoriasis psoriazis etiologie schaars.

In een systematische psoriazis etiologie naar werkzaamheid van lokale middelen bleek koolteershampoo een effect te hebben, vergelijkbaar met een placebo. Eén onderzoek laat een effect zien vergelijkbaar met een placebo. De werkgroep meent dat er onvoldoende reden is om het gebruik van koolteershampoo te ontraden learn more here Farmaceutische Hulp ].

Ditranol remt ontstekingscellen en keratinocyten. Voor ditranol bestaan 2 doseringsregimes, namelijk eenmaal daagse applicatie psoriazis etiologie lange contactduur tot 24 uur; de klassieke psoriazis etiologie van toepassingen met korte contactduur 15 tot 45 minuten; de zogenaamde kortcontacttherapie.

In beide gevallen wordt gestart met een lage concentratie. De concentratie wordt verhoogd en zo nodig weer verlaagd totdat duidelijk is wat de hoogste concentratie is waarbij de huidirritatie acceptabel is.

Deze huidirritatie psoriazis etiologie, pijn, jeuk, erytheem op de psoriatische plaques en de omringende huid komt vaak voor. Ook kan een tijdelijke paarsbruine verkleuring this web page de behandelde en omringende huid, haar en nagels optreden, evenals blijvend van textiel. Naast deze bijwerkingen is de toepassing van ditranol ook beperkt door stabiliteitsproblemen van het preparaat snelle oxidatie.

In Nederland wordt het psoriazis etiologie momenteel vrijwel alleen klinisch of in dagbehandeling toegepast bij patiënten die onvoldoende reageren op, of contra-indicaties hebben voor calcipotriol en corticosteroïden, foto chemo therapie, systemische therapieën en psoriazis etiologie [NVDV ]. Gezien psoriazis etiologie bijwerkingen en de bewerkelijkheid van de toepassing, wordt gebruik van dit middel in de eerste lijn niet meer aanbevolen. Calcineurineremmers worden ook wel lokale immuunmodulatoren of macrolactamderivaten genoemd.

Ze remmen T-celactiviteiten en daarmee de productie van psoriazis etiologie cytokinen. In Nederland psoriazis etiologie 2 calcineurineremmers op de markt: Lokale calcineurineremmers zijn in Nederland geregistreerd voor de behandeling psoriazis etiologie constitutioneel eczeem, niet voor toepassing bij psoriasis. Niettemin worden ze in de tweede lijn off-label voorgeschreven, vooral read more psoriasis in lichaamsplooien en psoriazis etiologie. Psoriasis op romp of extremiteiten.

Zij vonden na 12 weken behandeling geen statistisch significant verschil tussen de 3 groepen. In alle 3 de onderzoeksgroepen was er sprake van een duidelijke klinische verbetering ten opzichte van de uitgangssituatie. Placebogecontroleerd onderzoek van voldoende kwaliteit naar de werkzaamheid van calcineurineremmers bij psoriasis op andere plekken dan op het gelaat of in lichaamsplooien, werd niet gevonden. Psoriasis psoriazis etiologie gelaat of lichaamsplooien. Er is geen bruikbaar onderzoek psoriazis etiologie waarin tacrolimus en pimecrolimus onderling of met andere middelen dan bovengenoemde worden vergeleken.

De meest voorkomende bijwerking is een branderig gevoel direct na het aanbrengen. Deze bijwerking treedt bij de meeste patiënten alleen op bij aanvang van de therapie en verdwijnt bij voortzetting van de behandeling. Toepassing van calcineurineremmers bij psoriasis psoriazis etiologie in gelaat en lichaamsplooien in de eerste lijn wordt ontraden, omdat deze middelen niet voor deze indicatie zijn geregistreerd en er geen afweging is gemaakt tussen effectiviteit click to see more veiligheid bij gebruik van deze middelen bij psoriasis op lange termijn.

Bij de medicamenteuze behandeling van psoriasis met lokale middelen is, evenals bij andere huidaandoeningen, ook de dragende basis het vehiculum van belang waaraan het werkzame middel is toegevoegd. Zalven en crèmes worden het meest gebruikt. In het algemeen wordt aangenomen dat zalven effectiever zijn dan crèmes, maar het is raadzaam de keuze click at this page te laten hangen van de voorkeur van de patiënt en de vochtigheidsgraad van de huid.

Start met een psoriazis etiologie op normale of vochtige huid en met een zalf op droge huid. Mogelijk wil de patiënt beide proberen psoriazis etiologie zelf te beoordelen wat het best bevalt.

Uit een vragenlijstonderzoek in de huisartsenpraktijk bij patiënten met psoriasis kwam naar voren dat patiënten het gevoel hebben dat artsen te weinig beseffen dat vooral de zalfbehandelingen onaangenaam zijn: Crèmes zijn cosmetisch veel acceptabeler, vooral in het gelaat psoriazis etiologie zalf geeft een glimmend gezichtin de plooien en wanneer de medicatie over het hele lichaam wordt toegepast bij gebruik van zalf psoriazis etiologie de kledingmaar kunnen de huid te veel indrogen als deze al erg droog is.

De vingertopeenheid VTE als maat voor de hoeveelheid zalf wordt geadviseerd in de JGZ-richtlijn Huidafwijkingen en in de NVDV-richtlijn Constitutioneel eczeem in herziening. De KNMP gebruikt de VTE bij de gebruiksinstructie voor lokale corticosteroïden voor patiënten, omdat patiënten of te dik smeren en dat zorgt voor bijwerkingen of te dun, waardoor het middel onvoldoende werkzaam is [Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Psoriazis etiologie ].

Psoriazis etiologie standaard hanteert, conform de vorige versie van deze standaard, een stappenplan. Dit geeft houvast en sluit aan bij de werkwijze van de huisarts. Op basis van nieuwe inzichten, beschikbaarheid van psoriazis etiologie geneesmiddelen en het niet meer beschikbaar zijn van psoriazis etiologie geneesmiddelen is het stappenplan herzien.

Het stappenplan is tot stand gekomen op basis van consensus in de werkgroep. De Cochrane-review over topicale medicatie, de richtlijn psoriasis van de NVDV en een Gebu-artikel over de lokale psoriazis etiologie van psoriasis vulgaris [Tijssen a] hebben hierbij als belangrijkste bronnen gediend.

Wereldwijd wordt het gebruik van een click bij psoriasis geadviseerd, hoewel er weinig onderzoek is gedaan naar de effecten daarvan psoriazis etiologie er geen onderzoek gedaan is naar verschillen tussen de verschillende soorten verzachtende, hydrofobe en hydraterende middelen, zoals zalven, oliën en crèmes.

Wel is in een klein onderzoek aangetoond dat de relapskans na corticosteroïdgebruik kan verminderen psoriazis etiologie het gebruik van een emolliens [Seite ]. In een ander onderzoek werd een psoriazis etiologie effect gevonden bij gebruik van een water in olie emolliens bij chronische plaquepsoriasis [Watsky ]. Ook zou witte zachte paraffine het Köbner-fenomeen psoriazis etiologie psoriasis kunnen verminderen [Comaish ]. In twee overzichtsartikelen [FluhrGelmetti ] wordt het gebruik van een emolliens aangeraden als adjuvans om schilfering te verminderen, de barrièrefunctie te versterken, de huid te hydrateren en irritatie te verminderen, met name bij psoriasis in de genitaalstreek en de plooien, bij zwangerschap en bij patiënten met een droge huid.

Naast de lokale therapie kan psoriasis behandeld worden met intensieve lokale therapie met ditranol of psoriazis etiologie eventueel in dagbehandelingscentra of tijdens opnamelichttherapie, systemische therapie of biologicals.

Hoewel de behandeling met deze middelen en de follow-up onder verantwoordelijkheid van de dermatoloog plaatsvindt, worden hier aandachtspunten vermeld voor de huisarts. In het kort worden hieronder de tweedelijnsbehandelingen besproken, en veelvoorkomende bijwerkingen van de tweedelijnsmiddelen zie voor uitgebreide informatie de NVDV-Richtlijn Psoriasis, de Richtlijn Psoriazis etiologie gebruik van biologicals, en het Gebu-artikel over systemische behandeling bij psoriasis vulgaris [Tijssen b].

Lichttherapie kan een zeer effectieve behandeloptie zijn voor matige tot ernstige vormen van psoriasis vulgaris. Lichttherapie induceert een verscheidenheid aan biologische effecten die waarschijnlijk bijdragen aan het antipsoriatisch effect. UV-geïnduceerde immuunsuppressie în tsinokap tratamentul psoriazisului een belangrijke rol. Het begin van de klinische effecten vindt plaats binnen 2 psoriazis etiologie 3 weken.

Smalspectrum ultraviolet licht type B UVB wordt aanbevolen als eerste keuze; psoralenen plus ultraviolet licht type A PUVA wordt aanbevolen als UVB niet doeltreffend genoeg is. Het principe van PUVA-therapie is dat vlak voor de behandeling, psoriazis etiologie van 1,5 tot 3 uur afhankelijk van het preparaat, een click to see more of capsule wordt ingenomen die psoralenen bevat Deze psoralenen maken de huid extra psoriazis etiologie voor UVA-licht, waardoor de therapie beter werkt.

Orale PUVA waarbij de psoralenen oraal worden ingenomen is geassocieerd met een verhoogd risico op huidkanker en dat geldt waarschijnlijk ook voor lokale PUVA waarbij psoraleen in een crème lokaal wordt aangebrachtbad-PUVA tevoren een bad te nemen, waarin psoraleen is opgelost en UVB. De psoriazis etiologie van de therapie wordt soms beperkt door logistieke, financiële en personele beperkingen. Vanuit het kostenperspectief heeft lichttherapie een goede kostenbatenverhouding.

Echter, de tijdsinvestering en het verlies van arbeidsuren van de patiënt zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Thuisbelichting met UVB PUVA is niet geschikt voor deze indicatie psoriazis etiologie hier in belangrijke mate aan tegemoet te komen. Diverse prospectieve studies laten een positief effect op psoriasis zien van thuisbehandeling met UVB. Het behandeleffect is vergelijkbaar met dat van poliklinische behandeling. Patiënten ervaren thuisbehandeling als minder belastend.

Thuisbehandeling wordt door patiënten daarom geprefereerd boven poliklinische lichtbehandeling. Voor de aanvragen van thuisbehandeling dient de vergoeding gecontroleerd te worden. Thuisbelichting vindt in Nederland drie tot vier maal per week plaats volgens een vooraf opgesteld schema beschikbaar bij de thuiszorginstellingen. De duur van de behandeling is in het algemeen ongeveer drie maanden en de controles vinden plaats bij de dermatoloog.

Het optreden van bijwerkingen is bij thuisbehandeling en poliklinische behandeling vergelijkbaar. Het percentage patiënten dat tijdens de gehele behandeling minstens één keer een dergelijke bijwerking krijgt is hoog. De effectiviteit psoriazis etiologie methotrexaat neemt toe bij een langere behandelduur. Daarom is psoriazis etiologie vooral een effectieve optie psoriazis etiologie onderhoudsbehandeling voor psoriazis etiologie duur.

De toepassing wordt beperkt door psoriazis etiologie bijwerkingen, zoals hepatotoxiciteit, beenmergsuppressie, gastro-intestinale psoriazis etiologie en zeer zelden ernstige idiosyncratische reacties. Door goede patiëntselectie, goede patiëntinformatie, strikte monitoring, het gebruik van de laagste effectieve dosis en de toevoeging van foliumzuur, kan een acceptabel veiligheidsprofiel worden bereikt voor behandeling met methotrexaat.

Bij herhaalrecepten voor methotrexaat is oplettendheid geboden, omdat het om weekdoseringen gaat en niet om dagdoseringen. In het verleden zijn hierdoor fatale fouten opgetreden. Ciclosporine wordt vooral gebruikt als een kortetermijntherapie voor twee à vier maanden tot maximaal twee jaar; behandelingskuren kunnen psoriazis etiologie tussenpozen worden herhaald. Minder vaak wordt het gebruikt voor continue, langdurige therapie. Acitretineeen retinoïde, kan worden gebruikt bij matige tot ernstige vormen van psoriasis psoriazis etiologie lokale behandelingen of lichttherapie onvoldoende effectief zijn, en daarnaast bij erytrodermatische of pustuleuze psoriasis.

Daarnaast kan acitretine effectief zijn bij palmoplantaire psoriasis. Ook te geven in combinatie met lichttherapie. Fumaraten kunnen worden gegeven als inductietherapie voor Clasificarea diagnostic met matige tot ernstige chronische plaque type psoriasis en ook als onderhoudsbehandeling. Fumaraten zijn te overwegen als eerstekeus systemische monotherapie.

Fumaraten hebben een goed veiligheidsprofiel op de lange termijn. De toepasbaarheid wordt echter beperkt door de bijwerkingen diarree, flushingverschijnselen en het risico op lymfopenie.

Fumaraten psoriazis etiologie in Nederland niet als geneesmiddel geregistreerd. Behandeling met biologicals komt in aanmerking als de psoriasis ernstig is en niet of onvoldoende reageert op de gebruikelijke systemische behandelingen of psoriazis etiologie te veel psoriazis etiologie geven. Biologicals zijn erg duur, variërend van circa Daarom zijn er bepaalde voorwaarden gesteld aan de psoriazis etiologie. Om zorgvuldig gebruik van deze middelen te bevorderen, is de richtlijn Verantwoord gebruik van biologicals ontwikkeld.

Tumornecrosefactor-alfa TNF-a en interleukineremmers zijn potente go here cytokines die een centrale rol kunnen spelen bij vele auto-immuunziekten. TNF-a blijkt proefondervindelijk een centrale rol te spelen bij vele auto-immuunziekten.

Bij blokkade van TNF-a is sprake van verschillen tussen psoriazis etiologie TNF-blokkers, door aangrijpen op verschillende epitopen en afhankelijk van de aard van de binding en het TNFa-biologicalcomplex. De volgende biologicals kunnen worden gebruikt bij de behandeling van psoriasis: Deze aandachtspunten zijn deels psoriazis etiologie aan de samenvatting van de belangrijkste aanbevelingen in de richtlijn Verantwoord gebruik van biologicals [Bijlsma ]. Al-Suwaidan SN, Feldman SR.

Clearance is not a realistic expectation of psoriasis treatment. J Am Acad Dermatol wie medicamente Homeopatie psoriazis als Baker H, Ryan TJ. A clinical and epidemiological study of cases. Br J Dermatol ; Basavaraj KH, Ashok NM, Rashmi R, Praveen TK. Int J Dermatol ; Placebo effects, understanding the mechanisms in health and disease.

Oxford University Press, Bijlsma JWJ, Hagemeijer JW, Jansen TLThA, Van de Laar MAFJ, Landewé RBM, Nurmohamed MT. Ned Tijdschr Geneeskd ; Bos JD, De Rie MA. Immunologie in de medische praktijk.

Boyd AS, Morris Learn more here, Phillips Psoriazis etiologie, Menter MA.

Callen JP, Krueger GG, Lebwohl M, McBurney EI, Mease P, Menter A, et al. AAD consensus statement on psoriasis therapies. Campbell SM, Psoriazis etiologie B, Amos CE, Roland Psoriazis etiologie. Who psoriazis etiologie for people with psoriasis? Eur J Gen Pract ;2: Chi CC, Mayon-White RT, Wojnarowska FT.

Safety of topical corticosteroids in pregnancy: J Invest Dermatol ; Clark CM, Mckay RA, Fortune DG, Griffiths CE. Use psoriazis etiologie alternative treatments by psoriazis etiologie with psoriasis. Br J Gen Pract ; Comaish JS, Greener JS. The inhibiting effect of soft paraffin on the Kobner response in psoriasis. De Arruda LH, De Moraes AP. The impact of psoriasis on quality of life.

Br J Dermatol ; Suppl De Vries AC, Bogaards NA, Hooft L, Velema M, Pasch M, Lebwohl M, et al. Interventions for nail psoriasis. Cochrane Database Syst Rev ;1: Di Cesare A, Di Meglio P, Nestle FO. Dunna SF, Finlay AY. Elder JT, Henseler T, Christophers E, Voorhees JJ, Nair RP.

Of genes and antigens: Farber EM, Nall ML. The natural history of psoriasis in 5, patients. Psoriazis etiologie EM, Nall ML, Watson Psoriazis etiologie. Natural history of psoriasis in 61 twin pairs. Feldman SR, Krueger GG. Psoriasis assessment tools in clinical trials. Ann Rheum Dis ;64 Suppl 2: Finlay AY, Coles EC. The effect of severe psoriasis on the quality of life of patients. Fluhr JW, Cavallotti C, Berardesca E. Emollients, moisturizers, and keratolytic agents in psoriasis.

Fortune DG, Richards HL, Main CJ, Griffiths CE. What patients with psoriasis believe about their condition.

Gaston L, Lassonde M, Bernier-Buzzanga J, Hodgins S, Crombez JC. Gelfand JM, Stern RS, Nijsten T, Feldman SR, Thomas J, Kist J, et al. The prevalence of psoriasis in African Americans: Therapeutic moisturizers as adjuvant therapy for psoriasis patients.

Am J Clin Dermatol ;10 Suppl 1: Gladman DD, Antoni C, Mease P, Clegg DO, Nash P. Gribetz Click, Ling M, Lebwohl M, Pariser D, Draelos Z, Gottlieb AB, et al. Heller MM, Lee ES, Koo JY. Stress as an influencing factor in psoriasis.

Skin Therapy Lett ; Helliwell PS, Taylor WJ. Classification and psoriazis etiologie criteria for psoriazis etiologie arthritis. Hviid A, Molgaard-Nielsen D. Corticosteroid use during pregnancy and risk of orofacial psoriazis etiologie. Jiaravuthisan MM, Sasseville D, Vender RB, Murphy F, Psoriazis etiologie CY. Psoriasis of the nail: Kleyn Psoriazis etiologie, Woodcock D, Sharpe GR.

The efficacy of 0. Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie. Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg LINH. Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg NIVEL. Lareb Nederlands Bijwerkingen Centrum. Skin reactions associated with the use of oral terbinafine Liao YH, Chiu HC, Tseng YS, Tsai TF.

Comparison of cutaneous tolerance and efficacy of calcitriol 3 microg g -1 ointment and tacrolimus 0. Mit psoriazis, modificări ale unghiilor habe AR, Mason J, Cork M, Dooley G, Hancock H.

Topical treatments for chronic plaque psoriasis. Cochrane Database Syst Rev ;3: Menter Psoriazis etiologie, Korman NJ, Elmets CA, Feldman SR, Gelfand JM, Gordon KB, et al. Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis: Guidelines of care for the treatment of psoriasis and psoriatic arthritis: Murase JE, Chan KK, Garite TJ, Cooper DM, Weinstein GD.

Hormonal effect on psoriasis in pregnancy and post partum. Ortonne JP, Van de Kerkhof PC, Prinz JC, Bieber T, Lahfa M, Rubins A, et al. Results of a randomized, open-label, observer-blinded study. Acta Derm Venereol ; Antistreptococcal interventions psoriazis etiologie guttate and chronic plaque psoriasis review.

Cochrane Database Syst Rev ;CD Patel RV, Shelling ML, Prodanovich S, Federman DG, Kirsner RS. Psoriasis and vascular disease-risk factors and outcomes: Psoriazis etiologie Gen Intern Med ; Prey S, Paul C, Bronsard V, Puzenat E, Gourraud PA, Aractingi S, et al.

Cardiovascular risk factors in patients with plaque psoriasis: J Eur Acad Dermatol Venereol ;24 Suppl 2: Rapp SR, Feldman SR, Exum ML, Fleischer AB jr, Reboussin DM. Psoriasis causes as much disability as other major medical diseases. Roelofzen JH, Aben KK, Oldenhof UT, Coenraads PJ, Alkemade HA, Van de Kerkhof PC, et al.

No increased risk of cancer after coal tar treatment in patients with psoriasis or eczema. Ros AM, Wennersten G. Roenigk HH jr, Maibach HI, redactie. Samarasekera EJ, Sawyer L, Wonderling D, Tucker R, Smith CH. Topical therapies for the treatment of plaque psoriasis: Seite S, Khemis A, Rougier A, Ortonne JP. Emollient for maintenance therapy after topical corticotherapy http://pnkslm.net/rosehips-n-psoriazis.php mild psoriasis.

The epidemiology of psoriatic arthritis in Olmsted County, Minnesota, USA, Sillevis Smitt JH, Van Everdingen JJE, Starink ThM, Van der Horst HE. Dermatovenereologie voor de eerste lijn. Bohn Stafleu van Psoriazis etiologie, Skudlik C, John SM. Rustemeyer T, Elsner P, John S-M, Maibach HI, redactie. Smith AE, Psoriazis etiologie JY, Rowland Payne CM, Beer WE. Psoriazis etiologie in age of onset of psoriasis, in both patients and their relatives.

Smith N, Weymann A, Tausk FA, Gelfand JM. Complementary and alternative psoriazis etiologie for psoriasis: Spuls PI, Lecluse LL, Poulsen ML, Bos JD, Stern RS, Nijsten T. How good are clinical severity and outcome measures for psoriasis? Quantitative evaluation in a systematic review. Spuls PI, Witkamp Psoriazis etiologie, Bossuyt PM, Bos JD. The course of chronic plaque-type psoriasis source placebo groups of randomized controlled studies.

Tsankov N, Angelova I, Kazandjieva J. Am J Clin Psoriazis etiologie ;1: Van de Kerkhof PCM. Verhoeven EW, Kraaimaat FW, De Jong EM, Schalkwijk J, Van de Kerkhof PC, Evers AW. Individual differences in the effect of daily stressors on psoriasis: Wakkee M, De Jong EM.

Is psoriasis een afhankelijke cardiovasculaire risicofactor? Watsky KL, Freije L, Leneveu MC, Wenck HA, Leffell DJ. Water-in-oil emollients as steroid-sparing adjunctive therapy in the treatment of psoriasis. Wu JJ, Black MH, Smith N, Porter AH, Jacobsen SJ, Koebnick C. Low prevalence of psoriasis among children and psoriazis etiologie in a large multiethnic cohort in psoriazis etiologie California.

Zhu KJ, He Go here, Sun LD, Psoriazis etiologie D, Cheng H, Zhang Z, et al. A meta-analysis of case-control studies. J Dermatol Sci ; Zhu KJ, Zhu CY, Fan YM. Alcohol consumption and psoriatic risk: Postbus GE Utrecht routebeschrijving. Overslaan en naar de psoriazis etiologie inhoud gaan. U bent hier Home Psoriasis.

Inhoudsopgave Inleiding Achtergronden Begrippen Epidemiologie Etiologie en pathofysiologie Beloop Richtlijnen diagnostiek Anamnese Lichamelijk psoriazis etiologie Evaluatie Richtlijnen beleid Voorlichting Niet-medicamenteuze behandeling Medicamenteuze behandeling Controle en verwijzing Controle Verwijzen Samenwerking. NHG-Standaard Psoriasis derde herziening Van Peet PG, Spuls PhI, Psoriazis etiologie JW, Lantinga H, Lecluse LLA, Oosting AJ, Visser HS, Psoriazis etiologie JS, Geijer RMM, Kolnaar BGM, Eizenga Psoriazis etiologie. Belangrijkste wijzigingen De invloed van psoriasis op de kwaliteit psoriazis etiologie leven psoriazis etiologie het bespreken van de behandeldoelen krijgen meer aandacht.

Het stappenplan bij de behandeling is aangepast, omdat calcipotriol als monopreparaat anno niet meer verkrijgbaar psoriazis etiologie. Ditranol wordt voor gebruik in de eerste lijn niet meer aanbevolen. De samenwerking tussen huisarts en dermatoloog krijgt meer aandacht. De psoriazis etiologie van de tweedelijns systemische behandeling waar de huisarts psoriazis tiroidian mee moet houden worden besproken.

Kernboodschappen Bij de bepaling van de ernst van psoriasis spelen zowel de uitgebreidheid van de huidafwijkingen als de invloed op psoriazis etiologie kwaliteit van leven een rol. Stel samen met de patiënt het behandeldoel vast waarin beide elementen tot uiting komen. Geen enkele psoriazis etiologie geeft definitieve genezing.

Lokale behandeling geeft een bijna volledige — maar meestal tijdelijke — remissie bij maximaal de helft van de patiënten. Behandel volgens een stappenplan; bij volwassenen: Combineer dit bij onvoldoende effect met een vitamine-D-analoog. Geef psoriazis etiologie psoriasis altijd een indifferent middel als basisbehandeling. Als een remissie of het maximaal haalbare behandeldoel is bereikt, zal minder psoriazis etiologie of minder intensieve onderhoudsbehandeling vaak nodig blijven.

Bij onvoldoende effect van lokale behandeling kan in de tweede lijn intensievere lokale behandeling, lichttherapie of systemische behandeling worden toegepast. Psoriasisgerelateerde aandoeningen Artritis psoriatica.

Tabel 3  Basisbehandeling en stappenplan Basisbehandeling Behandel continu met een indifferent middel. Houd rekening met de voorkeur van de patiënt.

Breng het indifferente middel niet psoriazis etiologie met een eventueel lokaal corticosteroïd of vitamine-D-analoog aan, maar bijvoorbeeld 1 uur of langer erna. Verwijdering van de dikke schilferlaag is wenselijk.

Week de schilfers met een vette zalf en psoriazis etiologie de schilfers door voorzichtig te kammen, omdat beschadiging van de huid de psoriasis kan verergeren. Meestal verdwijnt de schilferlaag in 2 tot 3 dagen. Stap 2 Bij onvoldoende effect stap 1: Overweeg of het duurdere, eenmaal daags aan te brengen combinatiepreparaat meerwaarde heeft voor de patiënt. Stap 3 Bij onvoldoende effect stap 2: Tabel 4  Basisafbouwschema corticosteroïden, bij een eenmaal daagse applicatie   Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 Week 6 Week 7 Zaterdag i i i i i i i Zondag c i i i i i i Maandag c c i i i i i Dinsdag c c c i i i i Woensdag c c c c i i i Donderdag c c c c c i i Vrijdag c c c c c c i c: Totstandkoming In januari werd besloten tot de derde herziening van de NHG-Standaard Psoriasis.

NHG-Standaarden volledig NHG-Standaarden samenvatting Farmacotherapie Protocollaire zorg Handboeken Spoedzorg en Triage NHG-PraktijkWijzers ICT-Richtlijnen Overige Richtlijnen. Patiëntenfolders Folderrek Apps Wachtkamersystemen Praktijkwebsite Vragenlijsten Folders Preventieconsult Meetlint. Programma Individuele Nascholing E-Learning POH Instructiefilm Webcasts. Spoedtas Praktijktassen Praktijkkoffers Schouderriem Etuis Fietstas Onderzoekbank.

Contact Postbus GE Utrecht routebeschrijving tel: NLB01 KvK Uitgeverij BV: Home Actueel Richtlijnen Onderwerpen Scholing Organisatie Winkel NHG- Standaarden. Behandel continu met een indifferent middel. Stap 1 Klassecorticosteroïd, eenmaal daags, gedurende 4 weken.


Video 04/21 účinky magnetoterapieBiomag

You may look:
- poti avea un dinte dulce pentru psoriazis
Tratament revolutionar pentru psoriazis. Trei la suta din populatia lumii sufera de o boala a pielii cunoscuta sub numele de psoriazis. O companie de cercetare.
- agent non-hormonal pentru cap psoriazis
psoriazis etiologie ; psoriazis patologie; psoriazis complicatii; psoriazis evolutie; psoriazis simptome; Psoriazisul meu nu mai este asa grav acum; I will try the.
- cura mâncărime a pielii și erupții cutanate
Etiologia psoriazisului este inca necunoscuta. Se pot enumera totusi un numar de date clinice prinvind imprejurarile care par a favoriza dezvoltarea acestei boli.
- rețete psoriazis populare
Psoriazis al unghiilor. Psoriazisul poate afecta atât unghiile de la mâini cât şi pe cele de la picioare, provocând discoloraţii la nivelul unghiilor şi.
- medicamente imunosupresoare pentru psoriazis
Tratament revolutionar pentru psoriazis. Trei la suta din populatia lumii sufera de o boala a pielii cunoscuta sub numele de psoriazis. O companie de cercetare.
- Sitemap